Dům Panny Marie Pomocné (azylový dům pro ženy a matky s dětmi)

Kde nás najdete

Adresa

Karla Maličkého 418/2, Lovosice 41002

Provozní doba

nepřetržitě 24 hodin denně

Na koho se můžete obrátit

Bc. Lucie Burdová DiS.

Bc. Lucie Burdová DiS.

sociální pracovnice
Tel.: 731 129 742 E-mail: 7npsVW6m~_BFRYUSYanBZd5d-oBCZ194Ys

Irena Racková

Irena Racková

pracovník v sociálních službách
Tel.: 731 129 760 E-mail: 4krxRWh7YdBFRYUSYanBZd5d-oBCZ194Ys

Martina  Tóthová

Martina Tóthová

pracovník v sociálních službách
Tel.: 731 129 760 E-mail: 88EDZ.54ahGr5f56LTprRb~lWeBF5c~905pJ

Kateřina Kutzlerová

Kateřina Kutzlerová

pracovník v sociálních službách
Tel.: 731 129 760 E-mail: 68Go87d7TdnCR-enW7c-T65j4mnv5fek4-rhTj

Tereza Slámová

Tereza Slámová

pracovník v sociálních službách
Tel.: 731 129 760 E-mail: WsLv5fo4ZnzjGK7%WkvDR-en-lvmVW7r

Jana  Horčicová

Jana Horčicová

pracovník sociálních služeb
Tel.: 731 129 760 E-mail: 58AkO6ejYbpy.Z4WH-uk87j77hIy977_T-M

Bc. Markéta Horejsková

Bc. Markéta Horejsková

pedagog volného času
Tel.: 735 726 784 E-mail: 88EuVd543hEo0cagc8m%C1.7~bGk2~lg%bpoO1p

Pro koho je služba určena

Lidé se zdravotním postižením

Lidé se zdravotním postižením

Lidé se zdravotním postižením

Rodina, děti, mládež

Rodina, děti, mládež

Rodina, děti, mládež

Lidé bez domova

Lidé bez domova

Lidé bez domova

Dům Panny Marie Pomocné (azylový dům pro ženy a matky s dětmi)

Typ služby
AD pro matky s dětmi

Poskytovatel
Charita Lovosice

Kraj
Ústecký kraj

Úhrada
povinná

Způsob poskytování
pobytové

Vedoucí služby
Mgr. Alena Maternová

Registrační číslo služby
6081367

Poslání a cíle

Poslání služby

Posláním služby Dům Panny Marie Pomocné je poskytovat azylové ubytování ženám a matkám s nezaopatřenými dětmi, které se chtějí aktivně podílet na řešení vlastní nepříznivé životní situace a při tomto procesu využívají služeb azylového domu – zejména podpory rozvoje potřebných dovedností a podpory zvýšení úrovně soběstačnosti, zajištění bezpečného prostoru, posilování vlastních schopností a sebeuvědomění na cestě ke změně životní situace.

Cíle poskytované sociální služby:

Cíle poskytované sociální služby:

Cílem naší sociální služby je podpora uživatelek, které se ocitly bez přístřeší či se staly obětmi domácího násilí. Obsahem sociální služby je poskytování nepřetržité a cílené podpory a pomoci ženám a matkám s dětmi. Nedílnou součástí jsou doplňkové aktivizační setkávání – např. projekt NTMd Made By v rámci Domu Panny Marie Pomocné.

Zdárnou spolupráci předpokládá ochota uživatelek služby ke spolupráci. Domov poskytuje ženám a matkám s dětmi bezpečné prostředí – fyzickou a psychickou ochranu, odborné sociální poradenství a terapeutické aktivity. Práce s uživatelkami služby je zaměřená na osvojení si a posílení sociálních, pracovních dovedností, zvýšení soběstačnosti s cílem připravit uživatelky na následné uplatnění v běžném životě, zpětné začlenění se do společnosti.

Nejčastější konkrétní cíle sociální služby vedou k uživatelce, která…:

  1. má stabilizovanou životní situaci – podpora uživatelky při nástupu do DPMP, aby se její životní a sociální situace nezhoršila, ale zlepšila. A to formou základního sociálního poradenství, základních činností, které vyplývají ze zákona o sociálních službách pro azylové domy. S uživatelkami služby pracuje na jejich zkompetentnění a posilování vlastního sebeuvědomění a přebírání odpovědnosti za sebe, svůj život a své děti. Při sociální práci je kladen důraz na osvojení si návyků vedoucích k posílení soběstačnosti. Uživatelky (a jejich děti), přicházejí do DPMP v situaci, kdy nemají střechu nad hlavou, staly se obětmi domácího násilí, nemají oblečení, jídlo, peníze, hygienické prostředky, osobní dokumenty a další základní věci, které jsou důležité pro život. Naším cílem je, zajistit bezpečné prostředí a v co v nejkratší možné době pomoci uživatelkám (a jejich dětem) zabezpečit tyto základní životní potřeby – střecha nad hlavou, čisté oblečení, pomoc při zajištění osobní hygieny a stravy. Je informovaná o všech možnostech pomoci a podpory i ze stran ostatních služeb či jiných odborníků. Má více či méně zmapovány své zdroje a silné stránky, dochází u ní a jejích dětí ke zklidňování situace.
  2. pracuje na změně svých postojů a přístupů – uživatelka spolupracuje na překonání pocitů bezmoci, oběti a za podpory pracovníků služby má sestavený plán rizik, v ideální případě spolupracuje s dalšími odborníky na v oblasti témat, která provázejí a určují její nepříznivou sociální situaci.
  3. našla nebo hledá nové bydlení mimo DPMP – pomoci uživatelce při hledání a získání nového bydlení. Podpora při šetření financí na kauci, podpora při hledání inzerátů, pomoc při zapojení
    do nadací a projektů, které pomáhají uživatelkám při hledání nového bydlení. Podmínkou
    při naplnění tohoto cíle, je vlastní aktivita uživatelky při řešení své situace.
  4. si našla vhodné zaměstnání nebo brigádu – pomoc uživatelce, která může pracovat,
    při hledání nového zaměstnání, nebo brigády. A to formou podpory při učení se práce na PC, sestavování životopisů, nácviků pracovního pohovoru, shromáždění potřebných dokumentů pro potřeby nového zaměstnavatele (doklad o nejvyšším dosaženém vzdělání, výpis z rejstříku trestů apod.). Dále podpora uživatelky při hledání vhodné rekvalifikace, nebo inzerátů s vhodnou pracovní nabídkou. Podmínkou při naplnění tohoto cíle, je vlastní aktivita uživatelky při řešení
    své situace.
  5. zmapuje si svou dluhovou situaci – ve spolupráci s pracovníky zjistí všechny své dluhy a exekuce, v případě možnosti řešení situace ji za podpory pracovníků řeší.
  6. má veškeré doklady, které potřebuje pro svůj život v běžné společnosti – podmínkou
    pro naplnění tohoto cíle, je vlastní aktivita uživatelky při řešení své situace.
  7. zabývá se řešením svého zdravotního stavu a zdravotního stavu svých dětí – aktivně si řeší ve spolupráci s pracovníky své zdraví a zdraví svých dětí. Vyhledává a navštěvuje lékaře a další odborníky k dosažení co největší psychické rovnováhy.
  8. řeší své závislosti – v zájmu fungování rodiny a možnosti péče o své děti ve spolupráci aktivně řeší, či se pokouší řešit své závislosti.
  9. řeší své rodičovské kompetence – v zájmu péče a výchovy svých dětí spolupracuje s pracovníky na zlepšení fungování své rodiny, vzdělává se v nedostatečných oblastech svých kompetencí: péče o děti, osobní hygieny, výchovy – nastavování hranic, stravy, trávení volného času svých dětí, vzdělávání dětí a jejich podpory v co největší možné míře v souladu s jejich vývojem a citovými potřebami.

 

 

Zásady

  1. Dobrovolnost: uživatelka přichází k poskytovateli služby dobrovolně, z vlastní vůle a má zájem o poskytování služby, dobrovolně i odchází.
  2. Ochrana, bezpečí, respekt: pracovníci služby zajišťují prostředí, kde se uživatelky se svými dětmi cítí v bezpečí, poskytují dostatečnou ochranu před vnějšími nežádoucími vlivy a jednají s klientkou s respektem.
  3. Ochrana práv uživatelky: uživatelka služby má právo soukromí a důvěrnost sdělení, všichni pracovníci jsou vázáni mlčenlivostí; její práva vycházející z „Listiny základních práv a svobod“ jsou plně respektována.
  4. Respektování pravidel určených poskytovatelem služby: tato pravidla jsou zárukou respektování obou subjektů navzájem; vzhledem k poskytování kvalitní sociální služby ze strany poskytovatele, je potřebné, aby uživatelka respektovala pravidla dané služby. Pokud uživatelka tyto pravidla nechce respektovat, má možnost odmítnou poskytovanou sociální službu a dobrovolně odejít. Stejně tak i poskytovatel sociální služby respektuje práva a osobní cíle uživatelky, které chce ona řešit.
  5. Spolupráce: uživatelka spolupracuje s pracovníky azylového domu na identifikaci svých potřeb, tvorbě individuálního plánu a jeho naplňování. V průběhu služby neustává započatá komunikace a vzájemnou kooperací je reagováno na akutní situaci uživatelky.
  6. Individuální podpora: spolupráce uživatelky služby s pracovníkem azylového domu je odvíjena od individuálního plánu a přístupu. Ten obsahuje konkrétní cíle, jichž chce uživatelka dosáhnout a společně konkretizují kroky a způsoby, které k tomuto cíli povedou.

Cílové skupiny

osoby bez přístřeší, oběti domácího násilí

Další informace

Dům Panny Marie pomocné - azylový dům pro ženy a matky s dětmi je sociální službou, kterou provozuje Charita Lovosice od 25.3.2013

IČ organizace: 46770321
Identifikační číslo služby: 6081367
Forma poskytované služby: Pobytová sociální služba.

Informační leták služby
Ceník poskytovaných služeb platný od 1.2.2024

Azylový dům pro ženy a matky s dětmi naleznete také na Facebooku. Přidejte se k nám!

Cílová skupina:

Pro ženy a matky s dětmi bez přístřeší, které se ocitly v tíživé životní situaci a oběti domácího násilí.

Cílovou skupinou jsou ženy a matky s nezaopatřenými dětmi od 18 let věku z Ústeckého kraje (v případě volné kapacity z celé České republiky), zejména samoživitelky, svobodné matky, rozvedené, ovdovělé, případně těhotné ženy nebo ženy, které nejsou biologickými matkami a mají svěřeny do péče nezletilé děti. Dále pak oběti domácího násilí s podmínkou, že osoba, či osoby, které využívají službu, jsou vždy osobami bez přístřeší.

Služba je časově omezená a to na dobu jednoho roku, v odůvodněných případech s možností prodloužení o 6 měsíců. Služba se poskytuje po dobu platnosti smlouvy.

Sociální služba Dům Panny Marie Pomocné - azylový dům pro ženy a matky s dětmi vstoupila do projektu PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 5.

Plakát A3

Služba je realizována za podpory Ústeckého kraje

podpořil UK